söndag 19 september 2010

Sverigedemokratisk principlöshet

Tidigare under veckan skrev vi om Anders Sundholm, Sverigedemokraternas förstanamn i Sollentuna, som uttryckt antisemitiska åsikter och stöd för en känd förintelseförnekare och antisemit. Det mandat Sverigedemokraterna fick i Sollentuna tillfaller Sundholm.

Anders Sundholm har en lång historia inom den främlingsfientliga opinionsbildningen. 1994 startade han tillsammans med Jan Milld den främlingsfientliga tidningen Blågula frågor. Två år senare uteslöts Sundholm ur Miljöpartiet. Milld skulle senare bli aktiv i Sverigedemokraterna och var partisekreterare mellan 2004-2005. Idag är han krönikör i Nationell Idag, Nationaldemokraternas partiorgan.

I Blågula frågor recenserade Jan Milld och Anders Sundholm tillsammans den antisemitiske debattören Lars Adelskoghs bok ”En tom säck kan inte stå”. Bokens budskap är att folkmordet på judar under andra världskriget är en bluff. Milld och Sundholm upprepar bland annat det falska påståendet att inga gaskammare användes för massmord på rikstysk mark och sätter på klassiskt förnekarmanér Förintelsen inom citationstecken.

I en intervju med Anders Sundholm i SD-kurirens valspecial (nr 87) har chefredaktör Tommy Hansson bara goda saker att säga om Blågula frågor (BGF). Hansson kallar BGF för ”denna vällovliga ansats" och beklagar att tidningen inte längre ges ut. Samtidigt är Tommy Hansson sedan länge en passionerad pro-israel som ofta hamnar i diskussioner på sin blogg med nationaldemokrater och vit makt-miljöns sympatisörer på grund av att han inte upplevs som en trovärdig nationalist och på grund av sitt avståndstagande från antisemitism.

Förra månaden skrev vi i valbloggen om att SD-kuriren nekade Jan Milld att annonsera i tidningen. Troligen har den antisemitism Milld givit uttryck för och hans band till Nationaldemokraterna/Nationell Idag bidragit till beslutet från Hanssons och SD-kurirens sida.

Tommy Hansson följer här ett inom partiet välbekant mönster. Ena stunden beskrivs Blågula frågor som en vällovlig insats och (till stor del med rätta) som en del av ens egen rörelse. I nästa stund är det kalla handen och annonsrefusering för en bok som i allt väsentligt är en upprepning av materialet från BGF. På samma sätt fungerar partiet i stort. När det passat har man kallat nationaldemokrater för "kryptonazister" och i september 2009 förklarade partiledaren Jimmie Åkesson i TV8 att "man ska inte ha en nazistisk bakgrund om man ska företräda partiet". Enda sättet att då motivera ex-nazister på listorna var att låtsas som att man l inte visste om Nordiska rikspartiet var ett nazistiskt parti.

I årets valrörelse har det låtit annorlunda. Sverigedemokraterna har fört fram kandidater med bakgrund i både "kryptonazism"och vit makt-miljön och bagatelliserat kopplingarna som om de vore vilka kopplingar som helst.

/Jonathan Leman