tisdag 22 juni 2010

Gula pikéskjortor ingen hit?

Enligt diverse opinionsundersökningar och inte minst Sverigedemokraterna själva så tågar partiet mot riksdagen. Igår hade ungdomsförbundet, SDU, för första gången sedan urminnes tider kallat till demonstration. SDU som under de senaste åren bjussat på gratis medlemskap för sympatisörer, deltagit i skoldebatter och hållit bokbord på skolor runt om i landet lyckades endast skrapa ihop ett 30-tal (!) demonstranter till antimoskédemonstrationen i Helsingborg.

Anmärkningsvärt är de 20 vit makt-aktivister som sedan ska ha anslutit vid det efterföljande torgmötet. Nätverket Fria Nationalister kommenterar sitt deltagande på följande vis:

»Fria nationalister deltog i SDU:s demonstration för att visa att det endast finns en opposition mot mångkulturen och det är nationalismen. Varken SD:s värdekonservatism eller deras fanatiska islamkritik kommer i sig att lösa några problem, utan det gör endast en nationalism som grundar sig på folkgemenskap och etnisk medvetenhet.«

Nu är det inte första gången som sverigedemokrater demonstrerar och manifesterar mot moskébyggen. Och den som kan den sverigedemokratiska partihistoriken känner mycket väl till att det inte heller är första gången som Sverigedemokraterna lockar till sig vit makt-aktivister till sina aktviteter.

På 1990-talet lyckades man samla betydligt fler demonstranter. Men istället för de gula pikéskjortor som Erik Almqvist med anhang hade på sig igår var det bomberjackor som gällde. Kanske bäst för SD att skippa stureplanssteket och kör en old time-classic istället?

Fast det är klart. Då kanske tågandet mot riksdagen avtar något./Alexander Bengtsson.