fredag 18 juni 2010

Hur bra koll har ND:s senaste nyförvärv?

Lite oväntat kandiderar det sargade Nationaldemokraterna i Hofors kommun. En missnöjd sverigedemokrat och en avhoppare från det lokala partiet "Folkhemmet" har gått samman och utgör ND:s tvåmannalista i kommunen.

Det har fått de lokala politikerna i kommunen att reagera. Socialdemokraten Raimo Pärssinen kallar partiet för nazistiskt i en intervju i Gävle Dagblad. Nonsens, tycker den avhoppade sverigedemokraten Ulf Lindström. I en debattartikel menar den nybakade nationaldemokraten att det minsann är sossarna som är diktaturkramare. ND är riktiga demokrater som är för folkomröstningar och mot EMU, bland annat, förklarar Lindström.

Lindströms debattartikel väcker några frågor:

1. Menar Lindström allvar?

Nationaldemokraterna är ett parti som nästan på daglig basis har ett samröre med vit makt-rörelsen. Under partiets kampanjande för att partiorganet skulle få presstöd fick man hjälp av Info-14 och deras nätverk Fria Nationalister. Och i partiets ledning sitter personer med bakgrund i bland annat Nordiska Rikspartiet. Att ND sedan årligen demonstrerar tillsammans med Sveriges nazister i Salem gör inte partiet demokrativurmande mer trovärdigt.

2. Om Lindström menar allvar - hur länge blir han då kvar i sitt nya partiet?

Kan antinazisten Ulf Lindström vara kvar i ND när han upptäcker att han har en vice partiledare som så sent som under årets nationaldagsfirande ifrågasatte Förintelsen?

3. Hur länge stannar nyförvärven från Demokratisk Allians?

ND:s nya Hoforsavdelning har tillsammans med ett gäng andra missnöjda sverigedemokrater som under en kort period gick under namnet Demokratisk Allians på senare tid förstärkt Marc Abramssons mikroparti. Det nästan komiska i sammanhanget är att SD-avhopparna från Demokratisk Allians flera gånger har hävdat att SD var för extrema och dessutom alldeles för toppstyrt. Nu är det ju så att ND har splittrats gång efter annan på grund av just den toppstyrning som Marc Abramsson och hans högra hand Vavra Suk tycks pyssla med.

Frågorna är som sagt många. Och utgången oviss. Så är det alltid med ND. Ett pytteparti med företrädare som aldrig tycks sluta förvåna.


/Alexander Bengtsson.