måndag 2 augusti 2010

Hur trovärdig är den avhoppade sverigedemokraten?

I förra veckan meddelade Sverigedemokraternas toppkandidat, Staffan Gising, i Mariestad att han hoppar av. Gising motiverade sitt avhopp med en rad faktorer. Men det som fick mest spinn var hans beskrivning av SD som ett islamofobiskt parti.

- Man inbillar sig att islam kommer ta över världen inom kort. Man bjuder in högerextremister som talare i Almedalen som ska hetsa ännu mer mot muslimer och islam. Samma retorik som användes i Tyskland, används nu mot allt som har med islam och muslimer att göra, skrev han på sin blogg i tisdags.

Staffan Gising försöker också påskina att Sverigedemokraternas antimuslimska retorik är något nytt. Något som dessutom en slags judisk manipulation inom partiet låg bakom.

Trams, så klart. Staffan Gising kände givetvis till Sverigedemokraternas inställning till muslimer och islam när han gick med i partiet. Han har själv bidragit till att sprida den i insändare i Mariestads-Tidningen. Gising som säger sig ha följt SD länge kan inte ha undgått partiets antimoskékampanjer, Jimmie Åkessons debattartikel i Aftonbladet förra hösten och den arsenal av hat mot muslimer som dagligen basuneras ut i exempelvis den sverigedemokratiska bloggosfären.

I Gisings anklagelseakt med sitt forna parti blir han dessutom klart antisemitisk.

Expo-medarbetaren Jonahtan Leman skriver i sin blogg:
Gising försöker gång på gång i sin blogg och på facebook framställa den sverigedemokratiska antimuslimska politiken som en "judisk" manipulation signerad Kent och Ted Ekeroth. Bröderna Ekeroth gick inte med i SD för att förvandla ett icke-islamofobiskt parti till ett islamofobiskt. De och flera andra som gått med i partiet såg med all sannolikhet det redan fullt förankrade anti-muslimska i partiet som en anledning att gå med. Staffan Gisings idéer om partiets islamofobi är alltså både helt felaktiga och dessutom klassiskt antisemitiska.
I ett inlägg i Svenska kommittén mot antisemitism blogg skriver Leman:

I en facebooktråd skriver Gising att ”Judarna har i alla tider skapa konflikter mm”. Som exempel på detta tar han upp den judiska befolkningen i Polen före andra världskriget. Att den amerikanska journalisten Helen Thomas nyligen fick stark kritik för att hon sagt att judarna i Israel borde ge sig av och ”återvända” till Polen, Tyskland osv., och efter det lämnade sin plats i Vita husets pressrum, beror enligt Gising på att ”judarna äger stora delar av USA”.

Men den bakgrunden är diverse bloggare och en del tidningars omfamning av Staffan Gising aningen pinsam. Bara för att en snubbe lämnar ett parti som uppfattas som främlingsfientligt betyder det inte att han är mindre rasist för det. Det kan ju faktiskt vara tvärtom.

Titta bara gänget som bildade Demokratisk Allians. Bland deras motiv fanns att Sverigedemokraterna var för extrema. Och vart tog Demokratisk Allians vägen? Den som kan den svenska extremhögern känner till att Demokratisk Allians gick in i Marc Abramssons Nationaldemokraterna.

Nu har Staffan Gising deklarerat att han ska bilda ett eget parti. Oddsen för att "Medborgarrättspartiet" som Gising kallar sin skapelse går ihop med Nationaldemokraterna lär inte vara särskilt höga.

/Alexander Bengtsson.