torsdag 19 augusti 2010

"Sanningen" om våldtäktsstatistiken

Sverigedemokraterna har slagit på stora trumman. Partiet ska på eget bevåg plocka fram statistik som bevisar att andelen utlandsfödda är överrepresenterade bland gärningsmän dömda för våldtäkt i Sverige. I fredags hölls torgmöte där Roger Hedlund och partiledare Jimmie Åkesson presenterade lokal statistik för Gävle. 75 procent av de dömda våldtäktsmännen kommer från mellanöstern, hävdades det.

Nu har Gävle Dagblad granskat påståendet närmare. Och för Sverigedemokraterna ser det inte så bra ut. I Gävleborg dömdes det nämligen bara fem personer för våldtäkt förra året, och av dem kommer endast tre från mellanöstern. 60 procent alltså, och knappast tillräckligt med underlag för att dra de långtgående slutsatserna som partiet vill göra.

Roger Hedlund, lokal talesman för partiet, menar ändå att man räknat rätt eftersom man missat att ta med en av domarna och bara använt fyra mål i sin statistik. Ett resonemang som är så bisarrt att det är svårt att ta det på allvar.

Gävle Dagblad passade dessutom på att granska ärenden gällande våldtäkt mot barn. Där visade det sig att samtliga gärningsmän var etniska svenskar. Tre domar och 100 procent "svenska" gärningsmän. Någon motsägelse är det dock inte enligt Hedlund, eftersom partiet tagit fram en "nationell undersökning som visar att män med invandrarbakgrund är dominerande i den här brottsligheten".

Frågan är: hur man räknade då?

/Johannes Jakobsson