torsdag 12 augusti 2010

SD får konkurrens

Snart kommer valaffischerna upp. Alliansen har satt ihop en gemensam. Göran Häggländ stirrar djur i ögonen. Miljöpartiet vill modernisera Sverige.

Även extremhögern har satt sina djupa pannor i veck för att komma fram till en passande grafisk lösning och ett snärtigt budskap.

Det är ingen lätt konst.

De är inte kända för att vara subtila. Men extremhögerns propagandister har ändå genom åren producerat några slagfärdiga paroller och effektfulla motiv. Det har inte alltid handlat om just valaffischer men kunskapen om hur man fångar den potentielle väljarens uppmärksamhet finns där. Många gånger är ju affischer och klistermärken det enda medlet dessa marginaliserade grupper har att tillgå för att sticka ut.

Det enda nazistiska parti att tala om i valet är Svenskarnas Parti. I dag tipsade de sina twitterföljare om att det går att ladda ner partiets valaffischer.

Okej, det ser inte så bra ut.

Men budskapet är tydligt. ”Svenskarna först” säger en av affischerna.

Den andra har det aningen luddigare slagordet ”Tänk framåt”.

Den tredje säger allt om partiet. Och om hur Sverigedemokraternas framväxt de senaste valen påverkat det politiska landskapet i marginalen.

”SD vill minska invandringen, Vi vill stoppa den”, står det att läsa.


Sverigedemokraterna är med andra ord inte ensamma i kampen om de invandringsfientliga väljarna. För de som tröttnar på att en röst på Sverigedemokraterna inte leder till någon förändring finns det nu två alternativ.

Nationaldemokraterna är givetvis ett av dem. Och så nu då Svenskarnas parti, det där partiet med de anskrämliga valaffischerna.