onsdag 25 augusti 2010

Trångt i den rasistiska fåran

Idag skulle Sverigedemokraterna lägga sitt trumfkort inför valslutspurten, en rapport om våldtäkter. De hade slagit på stora trumman inför satsningen och bjudit in till pressträff.
Problemet var att partiet snubblade på mållinjen då deras konkurrenter Svenskarnas parti presenterade en egen rapport med samma slutsatser som SD ett par timmar innan lanseringen.

Egentligen är det inte så oväntat. Hela 1990-talet har kantats av rasististiska kampanjer rörande våldtäkter. Ena dagen är det ett nazistparti som driver dem, för att nästa dag tas över av Sverigedemokraterna.

Retoriken och bilderna är lika. Man menar att för att få bukt med våldtäkterna så måste invandringen begränsas. Sällan kommer de ihåg offren. I stället koncentrerar de sig enbart på förövarna. Detta gäller inte enbart våldtäkter utan även andra brott.
Men ibland är det inte lika intressant att nämna den etniska härkomsten på gärningsmannen.

När de tragiska dubbelmorden i Arboga skedde i mars 2008 skrev inte Sverigedemokraterna en rad på partiets nättidning om händelsen. Trots att det rörde sig om en utländsk medborgare som begått morden.
Kan det ha att göra med att hon var en vit tyska?

Men partiet lämnade inte helt sin krimbevakning under våren 2008. De rapporterade bland annat om brottslighet i Oslo med den braskande ingressen: "Tio zigenarkvinnor åtalas för bidragsfusk”.


/Mikael Ekman