lördag 17 juli 2010

Carinas fruktsallad

1991 åkte Ian & Bert land och rike runt och lastade ölbackar inför fullsatta småstadstorg. Ölbackarna tog firma Wachtmeister-Karlsson till riksdagen. Eller så var det Siwert Öholm, ett slentrianmässigt missnöje eller en intolerans i det svenska samhället. Vi låter det vara osagt för den här gången.

Oavsett vad så väckte Ny Demokratis kampanjmetoder stor uppmärksamhet.

Sverigedemokraterna har under åren varit ganska tafatta när det gäller den politiska fantasin. Partiet hade i och för sig en ambulans som plikttalaren Mikael Jansson kuskade runt i. Och vem minns inte partiets kupp vid Globen-invigningen? Chang Fricks skyltviftande under den senaste Almedalsveckan där flanörerna på Donners plats erbjöds möjligheten att ägga William Petzäll kommer möjligen att gå till historien.

Men mer action än så har det inte varit. Det har mest handlat om deviserna "Dela flygblad tills du spyr eller heter Tor Paulsson" och "Vi leker småföretagsledare på ett torg som så torrt som möjligt berättar om hur det går för företaget".

Men i Landskrona finns en kvinna som verkar vilja ändra på det där.

I sydsverige turnerar nämligen partiets andre vice ordförande, Carina Herrstedt, runt i en liten pick up. Carina som bland annat gjort sig känd för bemöta sina antagonister genom att förtala dem verkar ha inspirerats av den nydemokratiska cirkusen från början 1990-talet.

På inte lika fullsatta småstadstorg blandar nämligen Herrstedt en fruktsallad. Detta har i skrivande stund kunnat beskådats i världsmetropoler som Laholm och Kävlinge. Herrstedt har gett sin turné det fyndiga namnet "Recept för Sverige".

Om det är Carinas fruktsallad, Chang Frick, ett slentrianmässigt missnöje eller en intolerans i det svenska samhället som kommer att ta Sverigedemokraterna till riksdagen återstår att se.

Skulle partiet inte nå sina drömmars mål kan Åkesson med vänner alltid skylla på fruktsalladen...


/Alexander Bengtsson.